Atelier BoraBeau Art Gallery

#modernart #books #lounge #colour #happiness #getinspired #justpopin #welcome

Thomar Eigen Foto

Thomar

Thomar (°1973) is onze verwen-artiest. Met zijn “Caviar-Kunst” brengt hij (grote of kleine) verlangens naar weelde en overdaad op een grandioze manier tot leven in mixed-media sculpturen. Als echte kenner van de kaviaar wereld heeft hij gedurende tientallen jaren wereldwijd de mooiste collectie kaviaar verpakkingen verzameld. Met deze blikken, die hij recupereerde van de grootste Franse sterrenchefs -recycle art, weet u wel- of rechtstreeks aan de bron, maakt hij “weldadig verleidelijke” werken, doeken en sculpturen. Zijn kunst symboliseert de overdaad van de Westerse wereld op een zeer ludieke en esthetische wijze.Thomar (toevallig of niet woont hij vlak bij Versailles) bouwde aan zijn unieke verzameling kaviaarblikken uit pure passie, maar als artiest gebruikt hij die tegen zichzelf. Op sierlijke en kleurrijke wijze speelt hij met de moeilijke keuze tussen het bezingen van verfijning, gastronomie en weldaad of het op de korrel nemen van de westerse drang naar weelde en luxe.Die luxe, weelde en klasse vinden hun esthetische uitingen in blikken dozen met weelderige of fijn gedetailleerde tekeningen. Het is maar het begin van een zoektocht naar de schoonheid van een banaal blik. Thomars werken lijken lukraak bij mekaar gegooid of net obsessief geometrisch geordend, maar eindigen steeds als beeltenissen die resolutie en kracht uitstralen.De vrucht van een jarenlange, gepassioneerde verzameldrang wordt zo vervormd tot een niet te beantwoorden vraag: wat is kunst? Thomar staat in een lange traditie van kunstenaars die binnen die vraag het schijnbaar banale tot kunst en uniciteit verheffen. Denk maar aan de urinoir van Duchamp, de pop art en de basketbal van Koons. Ook hier zal de (blik van de) toeschouwer zich vragen stellen. Gaat het om de kaviaar of de verpakking? Wat is de definitieve boodschap? Thomar geeft het antwoord niet.

Biografie en beschrijving

Thomar is een Franse artiest, geboren in 1973.  Het is moeilijk om onbewogen te blijven bij het werk van Thomar. Zijn mixed media sculptuur-doeken brengen zijn passie voor kaviaar op

Thomar is een Franse artiest, geboren in 1973. 

Het is moeilijk om onbewogen te blijven bij het werk van Thomar. Zijn mixed media sculptuur-doeken brengen zijn passie voor kaviaar op een ongekende manier tot uiting.

Kaviaar verpakkingen -blikken dozen met prachtige tekeningen en beeltenissen, de vrucht van jarenlang professioneel verzamelen- worden tot leven gewekt in pure gastronomische kunstbeleving. Gaat het om de kaviaar of de verpakking? Wat is de boodschap? Thomar geeft het antwoord niet, maar laat dit over aan de glimlachende, verwonderde of kritische toeschouwer. Sierlijke sculpturen, kleurige overdaad, weldadige verbeelding, geometrisch of lukraak, alles is geraffineerd en doordacht.

l’ordre dans le désordre ...

Het werk van Thomar is voor de één een ode aan bijna vergeten raffinement, voor de andere een snobistische schande, voor nog een andere puur verlangen en wegdromen naar smaak, weelde of utopie, maar de oorspronkelijke inhoud is voor (bijna) niemand ‘dagelijkse kost’.

Het authentieke materiaal wordt vervormd tot een beeltenis die resolutie en kracht uitstraalt, een kroonjuweel.

De sculpturen nodigen uit om na te denken over mythische en mystieke luxe, gastronomische overdaad, en -waarom niet-  zin en onzin van geld en leven. Confronterend, realistisch transformerend, iconisch uitdagend, of gewoon ... … prachtig.

Exposities

2016
Place Vendôme
Parijs
Frankrijk
2016
Place Vendôme
Parijs
Frankrijk
2017
Borabeau Art Gallery
Astene-Deinze
België
2018
Art-up! Lille
Lille
Frankrijk

Permanente collectie

Borabeau Art Gallery
België

Overzicht werken (selectie)

Terug naar artiestenoverzicht