Atelier BoraBeau Art Gallery

#modernart #books #lounge #colour #happiness #getinspired #justpopin #welcome

Img 6347

Stéphane Braud

Stéphane Braud (°1955, Libourne) was jarenlang één van de zes erkende “onderwater artiesten”. Met zijn duikpak en olieverf zocht hij de mooiste plekken op aarde om de prachtige onderwaterwereld op doek te zetten vanop de zeebodem. De ongekende kleurenpracht en intensiteit die hij daar jarenlang ontdekte vormen de inspiratie voor zijn huidig werk. Vandaag werkt hij vanuit zijn atelier in Marrakesh. Kleur en pigment zijn de basis van ieder werk. Met liefde voor zijn vak schildert hij enkel “les pots aux pigments”, acryl, olie en pigment op zink. Een nooit geziene kleurintensiteit in elk werk verleidt de kijker en is een streling voor oog en geest.Braud mocht zich jarenlang rekenen tot het schare groepje kunstenaars die de onderwaterwereld van een gelaat voorzag. Gehurkt op de zeebodem, onderworpen aan de (meta)fysische kracht en druk below zero, bracht hij de pigmenten en intensiteit in beeld van een omgeving waarin hij zich nederig onderdompelde. Met zijn onderwaterkunst wordt hij dan ook tot een van de grootste subaquatische kunstenaars gerekend. Brauds werkwijze valt te kaderen binnen een tendens die zich vanaf de jaren vijftig van de vorige eeuw aftekent. De nadruk verschuift van het kunstwerk zelf naar het proces van de totstandkoming van het werk. Denk maar aan het drippen van Pollock en de cadans van vrouwelijk naakt door Klein. Binnen dit kader wint zijn meer recente werk, bijvoorbeeld de “Pots aux Pigments”, aan betekenis, want ook in het werk van Braud vindt een verschuiving plaats. Zijn schilderproces wordt traditioneel en zijn onderwerp het schilderproces zélf.Steeds weer brengt hij de verfpot in beeld, steeds weer wordt de kleur van de verf benadrukt. Hij schildert verf met verf. Met zijn “Pots aux pigments” brengt Braud modulaire sequenties die door het gebruikte materiaal - mixed-media op zink - van klankkleur en perspectief veranderen.De transitie in zijn werk zou echter ook anders geïnterpreteerd kunnen worden. Toen Braud onder water schilderde, beeldde hij de omgeving om zich heen - op dat moment de zeebodem - af. Nu Braud in zijn atelier schildert, beeldt hij wederom af wat in zijn omgeving op hem afkomt: verfpotten.

A101 81X54Cm

Biografie

Stéphane Braud, geboren in Libourne in 1955, wordt vandaag door zijn vroeg oeuvre wereldwijd beschouwd als één van de grootste ‘onderwater schilders’. Hij creëerde zijn doeken al duikend in de

Stéphane Braud, geboren in Libourne in 1955, wordt vandaag door zijn vroeg oeuvre wereldwijd beschouwd als één van de grootste ‘onderwater schilders’. Hij creëerde zijn doeken al duikend in de zee, tussen koraalriffen en de mooiste onderwater pracht.

Als autodidact begon Stéphane Braud op 19 jarige leeftijd te schilderen. Hij trok naar Noorwegen, Duitsland en later ook naar Tunesië, waar hij vooral zijn inspiratie vond, met een voorliefde voor de aquarel techniek.

In 1980 vestigde hij zich als voltijds kunstenaar en reisde af naar l'Ile de la Réunion waar hij zijn atelier inrichtte. Gepassioneerd door diepzeeduiken begon hij zijn verhaal van ‘onderwater kunst op doek’, geholpen door zijn grote inspirator en voorganger André Laban.

De ongekende kleurenpracht en intensiteit die hij daar jarenlang ontdekte en op doek bracht als één van de zes erkende ‘onderwater artiesten’ vormen de inspiratie voor zijn huidig werk.  Vandaag woont en werkt hij in Marrakesh, en exposeert zijn kunstwerken in gerenommeerde galeries overal ter wereld.

Steph Toile

Onderwater kunstenaar

De alchemie van onderwater schilderen kan niet beter verwoord worden dan door de man zelf.  “Om onderwater taferelen te schilderen moet ik me kunnen inleven in de omgeving. Onder water kom

De alchemie van onderwater schilderen kan niet beter verwoord worden dan door de man zelf. 

“Om onderwater taferelen te schilderen moet ik me kunnen inleven in de omgeving. Onder water kom ik in extase, ik heb het gevoel te vliegen in de oceaan, soms tot 46 meter diep, en geloof me: in het heldere water van bijvoorbeeld de Indische Oceaan, onder het waakzaam oog van de prachtigste vissen, komt de inspiratie vanzelf, ik hoef maar rond te kijken en ter plaatse vast te leggen. Onder water heb ik geen last van het lege doek …”.

De locale pers op l’Île de la Réunion is weg van zijn verhaal en schrijft over de ‘le peinteur submergé’, ‘le pêcheur de toiles’, of nog beter ‘de magiër van onderwater-olie-op-doek’, alles in de grootste superlatieven. Terwijl hijzelf zonder capsones en helemaal in zichzelf doet wat hij het liefste doet: duiken en schilderen. Tegelijkertijd. Waar andere duikers met harpoenen of fotocamera’s aan de slag gaan, neemt hij doek, penseel en verftubes mee. De tropische vissen, koralen en ander natuurschoon zijn sowieso stille getuigen van zijn passie.

Gevormd door zijn leermeester en grote voorbeeld André Laban, een aquanaut die met Jacques-Yves Cousteau letterlijk en figuurlijk twintig jaar vele watertjes doorzwom, is Stéphane Braud vandaag één van de zes gekende en erkende onderwater schilders. Elk van hen, verspreid over de hele wereld, ontwikkelde zijn eigen techniek, gebaseerd op eigen impressies tijdens het vele duiken in oceanen. Bij Stéphane uit zich dat in het vastleggen van koralen, tropische vissen, ‘heldere blauwte’ van Mauritius tot l’île de la Réunion.

30 jaar duiken en 20 jaar onderwater schilderen maakt van hem één van de meest ervaren onderwater kunstenaars. Wie kan twee passies perfect harmonieus combineren? Braud komt terug boven water met telkens nieuwe ervaringen, met zijn doeken als getuige van elke belevenis, niet alleen door de kleurenpracht maar ook door het aanwezige zoutwater en zeewier.

La luminescence bleutée d’outremer, tout cela est capturé à jamais sur la toile du Maître lors de ses plongées dans le Grand Bleu.

Jarenlang duiken in de meest diverse omstandigheden en dieptes eist fysiek teveel, en Braud besluit om zijn ervaringen te transformeren tot expressies met pigmenten, steeds trouw aan de intensiteit van de kleuren die hij onder water zag, maar het realisme overstijgend. ‘La Luminiscence’ blijft de rode draad. Tot op vandaag is Stéphane nog steeds gedreven om zijn techniek te verfijnen, en de kleurenpracht die hij in de oceaan ontdekte en vastlegde te transformeren naar oneindige schakeringen van kleur, die het diepblauwe en de ingetogen stilte van de oceaan al lang overstijgen.

P1 Pot 130X89Cm

Recent

Stéphane Braud heeft zijn werk recent getransformeerd naar meer figuratieve creaties, maar altijd met de kleurintensiteit die uit zijn Peintures Subaquatiques voortkomt. Hij woont en werkt in Marrakesh, en schildert

Stéphane Braud heeft zijn werk recent getransformeerd naar meer figuratieve creaties, maar altijd met de kleurintensiteit die uit zijn Peintures Subaquatiques voortkomt. Hij woont en werkt in Marrakesh, en schildert portieken met sterke Moorse of Mediterrane invloeden.

Recent legt hij zich uitsluitend toe op het creëren van ‘Pots aux Pigments’ met verrassend reliëf en schaduwen: schilderijen op een drager uit zink die door hun diepe kleurintensiteit de kijker doen wegdromen in de intensiteit van pure pigmenten … uiteraard als gevolg van zijn vele jaren ‘onder water’ …

Stéphane Braud heeft sinds 2000 meermaals en met succes geëxposeerd in gerenommeerde galeries in Parijs, Honfleur, Florida, Marrakesh, Crans Montana, Saint Paul de Vence, Megève, Roquecor, Toulouse, Knokke, Saint-Tropez, Genève, Courchevel, Monaco, de Bahamas, Hawai, Île de la Réunion, Orlando etc.

Exposities

2000
Art Expo Miami
Miami
USA
2000
Art Expo Miami
Miami
USA
2000
Art Expo New York
New York
USA
2000
Lineart
Gent
België
2000
Biennale Classic X
Kortrijk
België
2017
Borabeau Art Gallery
Astene-Deinze
België
2018
Art-up! Lille
Lille
Frankrijk

Permanente collectie

Europees Parlement Straatsburg
Frankrijk
Borabeau Art Gallery
België
Terug naar artiestenoverzicht