Atelier BoraBeau Art Gallery

#modernart #books #lounge #colour #happiness #getinspired #justpopin #welcome

Imgl6277

Karine Denis

Karine Denis (°1971, Parijs) is een inspirerende Parisienne die in Bretagne woont en werkt. Met de vier natuurelementen … water, vuur, aarde en zuurstof ... creëert zij ware poëzie in Raku Céramique. Het beheersen van deze Japanse eeuwenoude techniek vergt jarenlange ervaring. Het subtiele en creatieve spel met aarde en water, vuur en zuurstof zet ze vol passie om tot prachtige en unieke Raku kunstwerken. Karine Denis verdiept zich al drie decennia in de technieken, vormen en esthetische uitingen van keramiek. Sinds 2000 woont en werkt ze in het pittoreske maar tegelijk brute Bretagne, waar ze haar omgeving als décor gebruikt om onbewerkte klei te transformeren tot kwetsbare kunstobjecten. In haar zoektocht naar het poëtische, het natuurlijke en het menselijke krijgt het harde materiaal een fragiele kwaliteit. Denis schenkt een hedendaagse touch aan het eeuwenoude Raku-keramiek. Bij dit traditioneel Japanse procedé staan nauwkeurigheid en vertraging centraal. De klei wordt langzaam opgewarmd in een grote, traditionele oven en krijgt zijn definitieve vorm op het kritieke moment waarop de keramiek uit de oven wordt gehaald en met zorg afgekoeld wordt mét vuur. De chemische reacties tussen zuurstof, klei en glazuren zorgen voor allerlei effecten en kleurnuances. Een subtiel spel van texturen op het geglazuurde oppervlak van het aardewerk, oneindig in variatie en steeds uniek, is het resultaat. De eeuwenoude techniek reageert nog een tikkeltje wispelturiger bij het grote formaat waarop Karine werkt en waarvoor ze wereldwijd erkend wordt. Haar creaties nemen daardoor al snel meer dan een maand in beslag. Afwerken doet Denis met Japans schoonschrift: sporadisch plaatst ze elegante, kalligrafische tekens op het oppervlak van haar keramiek. Karine Denis bevrijdt het aardewerk van zijn functionaliteit en geeft het een esthetische of contemplatieve functie. Ze doen ons reflecteren over de essentie van het voorwerp in kwestie. Wat is een kruik? Wat maakt iets tot een kruik? Ook haar bustes ruilen functionaliteit in voor abstractie door het afdekken van neuzen, oren en andere delen van het gelaat.

Biografie

Karine Denis kreeg keramiek kunst bijna met de paplepel mee. Vanaf haar zevende levensjaar werd ze in een Parijs atelier gevormd in l’Art de la Céramique. Haar vorming werd letterlijk

Karine Denis kreeg keramiek kunst bijna met de paplepel mee. Vanaf haar zevende levensjaar werd ze in een Parijs atelier gevormd in l’Art de la Céramique. Haar vorming werd letterlijk en figuurlijk met klei geboetseerd … wat ze tot op vandaag ten volle blijft beleven, elke dag beter en puurder.

Karine volgde gedurende heel haar studies een artistieke opleiding in keramiek. Ze liep school in het Parijse Lycée Renoir van 1987 tot 1990, en in l’École Supérieure des Arts Appliqués Duperré van 1990 tot 1995.

Keramiek is haar leven, en ze bekwaamt zich in de (van oorsprong Japanse zestiende eeuwse) Raku keramiek techniek en filosofie. Sinds 2000 woont en werkt ze in haar atelier in Bretagne, waar ze onbewerkte klei transformeert tot de mooiste poëtische kunstobjecten, helemaal één met haarzelf en de prachtige omgeving waar ze woont. Haar werken zijn een symbiose van poëzie, verlangen, mineraliteit, natuurpracht en diepmenselijke invloeden. Karine schrijft en boetseert haar levensverhaal in Raku.

Ze maakt het zichzelf niet makkelijk: Raku keramiek laat zich als materiaal en creatieproces bijzonder wispelturig kennen, zeker in grote formaten zoals Karine maakt. Bijvoorbeeld door de snelle afkoeling na extreme verhitting ontstaan oneindige variaties in ‘craquelures’ en textuur, naakt, gerookt of geglazuurd, wat elk werk een uniek karakter geeft. Door de intensiteit en complexiteit van het modelleren en bewerken nemen de meeste van haar kunstwerken meer dan één maand in beslag voor één unieke creatie.

Tastbare poëzie, fragiel in zijn eenvoud en pure schoonheid.

Exposities

2013
Les Arts du Feu
Rennes
Frankrijk
2013
Les Arts du Feu
Rennes
Frankrijk
2014
Exposition Passworld
Parijs
Frankrijk
2014
Salon de la Pièce Unique
Chateaugiron
Frankrijk
2014
Salon des Créateurs
Nantes
Frankrijk
2015
Escale Céramique sur Seine
Melun
Frankrijk
2015
Lauréate Prix du Jury 'Festival Céramique'
Herbignac
Frankrijk
2015
Galerie l'Arrivage
Troyes
Frankrijk
2015
Salon OB Art
Bordeaux
Frankrijk
2017
Borabeau Art Gallery
Astene-Deinze
België
2018
Art-up! Lille
Lille
Frankrijk

Permanente collectie

Borabeau Art Gallery
België
Terug naar artiestenoverzicht