Atelier BoraBeau Art Gallery

#modernart #books #lounge #colour #happiness #getinspired #justpopin #welcome

Foto 7 09 16 11 41 08 2

Jean Koumy

Koumy (°1961) zet zijn Togolese warmte, zijn unieke lach, zijn positieve kijk op het leven om in een kleurrijk oeuvre dat midden houdt tussen cobra, minimal art, pop art en impressionisme, met een Afrikaanse twist. Doorheen die eclectische mix aan inspiratiebronnen trekt de kunstenaar één rode draad: de glimlach. Pure en directe uitingen van dankbaarheid, liefde, naïviteit en levensvreugde vinden hun weg naar Koumy's beelden en doeken om geen enkele zijde van het positivisme onderbelicht te laten. Liefde en dankbaarheid vormen de rode draad door zijn werken. Een ontmoeting met onze 'artist in residence' Koumy en zijn werk zal je zeker bijblijven. Koumy exposeerde wereldwijd zijn figuratieve oeuvre in befaamde galerijen zoals de October Gallery in Londen.Koumy's composities van organische vormen maken gebruik van een heldere beeldtaal die de verbeelding van elke kijker aanspreekt. Reeds op zijn elfde maakte hij een eerste reeks idiosyncratische “Koumy”-patronen waarbij ritmiek, contrast en een explosie aan kleuren vechten om de aandacht. Vele jaren later vult hij zijn doeken nog steeds met fantasierijke dieren, ogen, natuurelementen, families en kleurvlakken; eenvoudige, oprechte figuren die een wereld aan diepgang omvatten.Verder opereert Koumy in het grensgebied tussen het hoge en het lage, tussen kunst en kitsch. Ogenschijnlijk anale beelden doopte hij zelfrelativerend tot “Koumy Kitsch”, maar niet voor ze te beschilderen in zijn typische stijl.Terwijl zijn werk werd aangekocht door zowel presidentiële en koninklijke figuren, internationale organisaties als particulieren werkte hij spelenderwijs en vol passie verder aan zijn eigen manier om warmte in de wereld te brengen.

Foto 6 02 17 18 09 30

Autobiografie

In 1961 werd ik geboren in Lomé, hoofdstad van Togo. Ik had een onbezorgde jeugd en kreeg de kans om te studeren en te reizen. Reeds op 12-jarige leeftijd

In 1961 werd ik geboren in Lomé, hoofdstad van Togo. Ik had een onbezorgde jeugd en kreeg de kans om te studeren en te reizen. Reeds op 12-jarige leeftijd was ik gefascineerd door de veelkleurige stoffen die de bekende “Nana Benz” verkochten op de lokale Togolese markten. Op mijn elfde maakte ik mijn eerste Koumy tekeningen en motieven ter decoratie van die stoffen en gingen de eerst ‘pagnes’ met Koumy-design in productie.

In mijn pubertijd kreeg ik de bijnaam “Le Jean Blanc” omdat ik droomde van Europa. Op 21-jarige leeftijd vertrok ik naar België en ik deed er mijn legerdienst. Ik genoot van de sterkte van de Belgische mentaliteit in combinatie met mijn aangeboren vrolijkheid van Togo. Ik paste me makkelijk aan, leerde dat organisatie en structuur in Europa een prioriteit zijn en ik kon er met mijn Afrikaanse roots de nodige vrolijke toets aan geven.  Het was een heerlijke periode in mijn leven. Al snel maakte ik vele vrienden, schilderde ik en opende ik samen met mijn jongere zus een restaurant in Gent in het gastronomische “Patershol”, wat ik 14 jaar gedaan heb.

In 1994 kwam er een kleine artistieke doorbraak. Ik hield mijn eerste expositie in Antwerpen.  De grote doorbraak kwam er in 2000 na een expositie in het Central Museum & Art Gallery in Northhampton – Engeland. Toen ging het snel.

In 2001 werd ik geselecteerd voor de Grand Prix d’Art Contemporain in Monaco. Ik maakte er kennis met prinses Caroline en verkocht mijn eerste “koninklijk” werk. Al snel werd ik gevraagd om in “Les Amis de l’Art” in Monaco te exposeren. Ik heb er drie jaar gewerkt.

Intussen kwam ik in contact met Romero Britto en Franco Adami. Ik exposeerde in de prestigieuze October Gallery in Londen. Later volgden er nog meer exposities in Miami, Nice, Saint-Paul-de-Vence en Parijs.

Ook in mijn thuisstreek kreeg ik erkenning: In 2002 werd mijn eerste doek op groot formaat toegevoegd aan de presidentiële collectie van Togo, waarna de President me de kans gaf om een internationale expositie te houden in het Palais des Congrès in Lomé. Wat een succes! Wist je dat -op de bruiloft van de vorige president van Congo, Mobutu Seseseko- de bruid een prachtige jurk met mijn design droeg?

Ik ben ook bijzonder fier dat na nog vele exposities en verdere creaties in 2009 een werk van mij toegevoegd werd aan de Prestigieuze Kunstcollectie van de Deutsche bank in Londen. 

In de loop der jaren is mijn stijl geëvolueerd van eerder “Afrikaans primitief” naar een meer expressieve krachtige stijl met duidelijke invloeden van post-Cobra, uiteraard met mijn eigen ‘twist’. Ik neem afstand van het realisme en leg mijn impressies in eigen vormen, kleuren, composities, ritmes en contrasten waardoor de verbeelding van de kijker wordt aangesproken. 

Intussen ben ik ook trotse vader van drie kinderen, één dochter en twee zonen. Ik ben dankbaar om de prachtige kansen die ik in het leven heb gekregen en nog steeds krijg. De laatste jaren heb ik bewust besteed aan educatief werk. Ik geef les in verschillende scholen in Brussel en beleef er plezier aan om jonge mensen creatief te stimuleren. Als kunstenaar blijf ik een “createur” in hart en nieren. Ik ben gedreven door passie en plezier in mijn werk. De werken die ik gemaakt heb zijn een deel van mezelf. Kunstenaar zijn en creëren is mijn passie.
In 2016 had ik het geluk kennis te maken met Mieke en Vincent van Borabeau Art Gallery en ik ben blij er “artiste en résidence” te mogen zijn. Vanaf nu kan ik in alle vrijheid creëren en mijn ziel in al mijn werken laten uitblinken. 

Wat ik vooral wil doorgeven in mijn oeuvre is niet in één woord samen te vatten: geluk, vrolijkheid, vriendelijkheid, vrede, liefde, fantasie, expressiviteit, eenvoud, essentie, variaties, vrijheid, optimisme, idealisme, verdraagzaamheid, veelzijdigheid, diepgang in eenvoud, zelfreflectie, passie, enthousiasme … Mijn dankbaarheid wil ik delen met deze wereld.

Mijn Togolese roots geven een bepaalde naïviteit aan mijn werken. Hartjes, cirkeltjes, kleurvlakken, ogen, fantasievolle dieren, woorden uit mijn hart, eenvoud, natuurelementen, families … Het is mijn oprechte manier om mijn werk eerlijk, oprecht en toch verrassend te maken. Ik doe het graag, met gans mijn ziel, elke dag. 

Ik heb het gevoel mensen gelukkig te maken en dat geeft mij elke dag de stimulans om het beste van mezelf te geven.

Ik hoop u ooit te mogen ontmoeten.

Exposities

1994
Art Forum
Antwerpen
België
1994
Art Forum
Antwerpen
België
1999
Lineart
Gent
België
2000
Palais des Congrès
Lomé
Togo
2000
Central Museum & Art Gallery
Northampton
UK
1998
October Gallery
Londen
UK
1999
Galerie Les Amis de L’Art
Monaco
Frankrijk
2000
Foire de Paris
Parijs
Frankrijk
2006
Royal Art Exhibition
Miami
USA
2008
Galerie Goinaert
La Baule
Frankrijk
2012
Maison du Monaco
Knokke
België
2015
Villa Saint-Paul
Saint-Paul-de-Vence
Frankrijk
2017
Borabeau Art Gallery
Astene-Deinze
België
2018
Art-up! Lille
Lille
Frankrijk
2018
Parc Adjit'art
Lomé
Togo

Permanente collectie

S.A.R. Caroline de Monaco
Monaco
Son Excellence Gnasigmbé, Président
Togo
Prince Olivier Dorie D’Angri
Italië
S.A.R. Albert II
België
S.A.R. Fabiola
België
Deutsche Bank Londen
UK
Borabeau Art Gallery
België

Koumy Canvas (selectie)

Koumy Kitsch (selectie)

Koumy Classiques (selectie)

Terug naar artiestenoverzicht